Snelrecht is niet in ieders voordeel

Wie ooit betrokken is geweest bij een rel na het voetballen kent het belang van verzet strafbeschikking. Een verloren wedstrijd van Feyenoord waarbij men landskampioen had kunnen worden leidde tot behoorlijk wat rellen na de wedstrijd. De Mobiele Eenheid werd erbij geroepen en het kwam tot een groot aantal arrestaties. De arrestanten werden direct meegenomen naar het politiebureau en kwamen één voor één voor de officier van Justitie. Zonder dat er naar hun verhaal was geluisterd en zonder dat er een advocaat bij was werd men veroordeeld. De straffen pakten hoog uit want er waren veel vernielingen aangericht. De zaak werd door de gemeente afgedaan als een snelle oplossing maar de gevolgen voor de betrokkenen waren groot.

Een straf waarbij de strafmaat niet klopt

Veel betrokkenen bij rellen hebben hun eigen reden waarom ze bij een bepaalde groep waren. Of men ook daadwerkelijk had meegeholpen bij de vernielingen was nog maar de vraag. Als men er al bij betrokken was, werd vaak niet vastgesteld wat precies het aandeel van een arrestant was. Het is dan ook om die reden dat bij veel arrestanten de strafmaat op de strafbeschikking niet klopt. Gelukkig kan je als arrestant verzet aantekenen bij een strafbeschikking. Op zo’n moment wordt de zaak wel voor de rechter gebracht en worden de factoren rondom de rellen wel meegewogen.

Een passende straf voor de veroordeelde

Verzet tegen een strafbeschikking regel je altijd in overleg met een advocaat. Deze zal jouw verhaal aanhoren en op die manier kunnen vertellen tegen de rechter wat jouw lezing van het hele gebeuren is. Doordat de advocaat niet emotioneel betrokken was bij de rellen kan hij jouw verhaal objectief weergeven. Op die manier komt er een passende straf voor jou, en niet zelden zal dit verzet tot vrijspraak van jou leiden.

Het belang van een verzet bij strafbeschikking