Elke werkplek is uniek en kent zijn eigen risico’s. Wat werken op zee kenmerkt is dat, mocht er iets misgaan, de mensen er in eerste instantie helemaal alleen voor staan. Wie bij calamiteiten op zee mijlen van het dichtstbijzijnde land wil overleven, zal dus de juiste maritieme trainingen gevolgd moeten hebben om te beschikken over de juist tools.

Wat is maritieme training?

Zoals de naam al zegt is dit een training die is toegespitst op het (over-)leven op zee. Kenmerkend voor alle facetten van deze training is dat men leert hulp te bieden in de afwezigheid van professionele hulpverleners. Op land land professionele hulp slechts enkele minuten op zich wachten. Op zee is het echter een heel ander verhaal. In uitzonderlijke gevallen kan het soms zelfs dagen duren voordat hulp van buitenaf arriveert.

Medische training

Vandaar dat veel nadruk ook wordt gelegd op medische training. Wanneer je dagen op zee verkeert en er wordt iemand ziek, dan is het noodzakelijk dat deze persoon voorzien kan worden van de juiste zorg, zelfs als het dichtstbijzijnde ziekenhuis een paar dagen varen is. Hoe herken je verschillende symptomen? Wat kun je doen om pijn te bestrijden? Simpelweg: Hoe red je levens op basis van medische kennis?

Overleven op zee

Nog extremer is de mogelijkheid dat je als bemanning eindigt in een reddingsboot. Wat doe je om te overleven in een klein bootje midden in de oceaan? Welke kennis gaat je redden? Wat moet je vooral niet doen? Het zal je duidelijk zijn dat een goede training in dit geval het leven kan redden van jou en je hele bemanning.

Noodzakelijk voor in nood

De genoemde trainingen zijn van toepassing op situaties die zich weinig zullen voordoen. Echter wie verantwoord op zee wil werken zal ervoor zorgen dat de kennis en kunde in huis is om noodsituaties de baas te zijn.

Veiligheid voor als je er helemaal alleen voor staat